Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις η Ευρώπη


Το μέλλον της Ευρώπης καθώς και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ήταν το θέμα της συζήτησης που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Τμήμα Πολιτικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Λευκωσίας.

Το προσφυγικό και η μεταναστευτική κρίση, οι δημοκρατικοί θεσμοί, το ζήτημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, η ανάγκη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ήταν ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι πολιτικές της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα σε ώρες μεγάλης οικονομικής κρίσης, το BREXIT, η στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και άλλα θέματα.

Δείτε επίσης: Προς μία αναθεώρηση του πλαισίου αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης;


Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος προέβη σε αποτίμηση των πεπραγμένων της απερχόμενης Κομισιόν υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κρίση με τον ιό Εμπόλα στην Αφρική, το μεταναστευτικό και άλλα. Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο πρόβλημα με τον λαϊκισμό, ενώ παραδέχθηκε πως η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη, δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης όπως αυτή της Ελλάδας και της Κύπρου. «Οι έξι στόχοι της ερχόμενης πενταετίας για την ΕΕ συνοψίζονται στο Περιβάλλον, την Οικονομία, την Ευρώπη στην Ψηφιακή Εποχή, τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την ισχυρή παρουσία της Ευρώπης στον Κόσμο και τη νέα ώθηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Οι πολίτες να έχουν λόγο για το μέλλον τους», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους
μίλησε διεξοδικά για το παρ’ ολίγον GREXIT καθώς και το ΒΡΕΧΙΤ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «γεωπολιτική agenda» και επιχείρησε μια σύγκριση μεταξύ του τι συμβαίνει στις Ην. Πολιτείες Αμερικής και τι στην ΕΕ σε περιόδους κρίσης για να επεξηγήσει τις δομικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε μείζονα ζητήματα. Άσκησε επίσης κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την Κύπρο και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο χάσμα μέσα στην ΕΕ μεταξύ Βορρά και Νότου καθώς και μεταξύ Δύσης και Ανατολής.  Επιπρόσθετα σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η μετατροπή της ΕΕ σε μια «Γερμανική Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Καθηγητής Α. Θεοφάνους υπογράμμισε τις σαφείς παραβιάσεις των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών από το καθεστώς Ερντογάν και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ομιλούμε για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».  Αντίθετα προέκρινε μια ειδική στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.  Τέλος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όπως ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.

Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,